Ana içeriğe atla

İzmir Antik Kentler Pergamon-Efes-Teos

 





BERGAMA ANTİK KENTİ 



Günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biriydi. MÖ 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi. Pergamon adı, bir söylence kahramanı olan Pergamos'tan gelir. Pergamos'un, Teuthrania kralını öldürdükten sonra kenti ele geçirdiği ve kendi adını verdiği sanılır. Başka bir söylenceye göre de Teuthrania Kralı Grynos savaşta Pergamos'tan yardım istemiş, zaferden sonra iki kent kurdurarak birine onun onuruna Pergamon, ötekine de Gryneion adını vermiştir


Yazılı belgelerde Pergamon'dan ilk kez MÖ 4. yüzyılın başlarında söz edilir. Kent daha sonra Pergamon Krallığı'nın başkenti oldu. Bu dönemde saray, tapınak, tiyatro gibi yapılarla yapıldı, kent kule ve surlarla çevrildi. Pergamon, krallığın Roma'ya bağlanmasından sonra da Batı Anadolu'nun sayılı kentlerinden biri olarak kaldı.


Eski kentin kalıntılarını, 1870'lerde Batı Anadolu'da demiryolu döşenmesinde çalışan Alman mühendis Carl Humann buldu. Pergamon'da ilk araştırma ve kazı çalışmalarına da 1878'de başlandı. Kazılar ve onarım çalışmaları günümüzde de sürmektedir.


2011'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Pergamon, 2014'te ise Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir 



EFES ANTİK KENTİ 



Klasik Yunan döneminde İyonya'nın on iki şehrinden biriydi. Şehir, MÖ 129'da Roma Cumhuriyeti ‘nin kontrolüne geçtikten sonra gelişti.


1994'te UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Efes 2015'te ise Dünya Mirası olarak tescil edildi.


Şehir antik Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan yakındaki Artemis Tapınağı (M.Ö. 550 BC; civarında tamamlandı) ile ünlüdür.Diğer birçok anıtsal yapı arasında Celsus Kütüphanesi ve 25,000 seyirci alabilen II. Claudius zamanında başlanıp,Trajan (M.S..98-117) döneminde tamamlanan antik tiyatro da vardır.Efes, Vahiy Kitabı ‘nda adı geçen Asya'nın yedi kilisesinden biriydi Yuhanna İncili burada yazılmış olabilir.


Şehir 5. yüzyıl birkaç Hristiyan konsilinin yeriydi (bkz. Birinci Efes Konsili). Şehir 263 yılında Gotlar tarafından yıkıldı ve yeniden inşa edilmesine rağmen limanın Küçük Menderes nehri tarafından yavaş yavaş silinmesi nedeniyle şehrin ticaret merkezi olarak önemi azaldı. MS 614'teki bir depremde kısmen tahrip oldu. Efes harabeleri kısmen Adnan Menderes Havalimanı'ndan veya Kuşadası Limanı'ndan yaklaşık 30 km güneyindedir.


2015 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak eklendi. 2022 yılındaki kazı çalışmalarında 7. yüzyıla denk gelen Erken Bizans Dönemi'nden kalma dükkânlara ve bir mahalleye ulaşıldı



TEOS ANTİK KENTİ 



kuruluşu hakkındaki bilgiler ve arkeolojik araştırmalar ilk kent yerleşiminin çok erken dönemi işaret ettiğini, bulunduğu coğrafya konumundan dolayı MÖ 6. yüzyıla kadar ticari ilişkilerin önem kazandığı, tarihinin eski Mısır'a kadar takip edilebilir olduğu gözükmektedir. 2013 yılında antik kent yerleşimi ve tarihi hakkında araştırma yapan belgesel yönetmeni Tekin Gün, antik kent arkeolojik ve bilimsel çalışmalar ışığında farklı görüşler bulunmaktadır. Kent kuruluş tarihi net bir bilgi ancak iki görüş ile değerlendirebiliriz.


İlk görüş Seferihisar ilçesi topraklarında en eski yerleşim yeri Teos olup yerleşimin temelleri MÖ 2000 yıllarında Akalardan kaçan Giritliler tarafından kurulduğu ve Karyalıların bir kenti olduğu, böylece yöreye 4000 yıldan bu yana iskan edildiği söylenebilir.


İkinci görüş ise antik kent iskan tarihi 1962 ile 1967 yılları arasında sürdürülen arkeolojik kazıların, Protogeometrik Dönem’den itibaren (MÖ 1000 civarı) kentte yerleşildiğini ortaya koymuştur. Yaklaşık MÖ 600 yıllarında Miletoslu filozof Thales’in, Ionia Bölgesi’nin merkezinde olmasından dolayı oniki Ion kentinin merkezi olarak Teos’u önermesine karşılık bu önerisi kabul görmemiştir. Teos kentinin MÖ 6. yüzyıldaki ticari ilişkileri Eski Mısır’a kadar takip edilebilmektedir.[1] Genel olarak tarihçiler arasında ortak görüşler antik kent tarihinin MÖ 1050-1000 yıllarında kurulmuştur. Kurucusu Dionysos’un oğlu Athamas olarak bilinir. Teos, 12 İon kentinden biri olup, yolun hemen kenarındaki Dionysos Tapınağı MÖ 2. yüzyıl başlarında Prieneli Hermogenes tarafından inşa edilmiştir. Anadolu’daki Dionysos adına yapılan tapınakların en büyüğüdür. Roma İmparatorluğu döneminde sıkça onarılmış ama yine de depremlerden çok zarar görmüştür.


Kaynak: wikipedia



Bu Video İçerikleri Hazırlanırken DJI Mavic Air 2S ve Gopromax Kamera Kullanılmıştır.

"Yeni yerleri keşfetmeyi çok seviyorum, özellikle doğada vakit geçirmek ateş yakmak, kamp kurmak, ve balık tutmak ruhumu tazeliyor ve bana pozitif enerji veriyor en keyif aldığım bu  hayat biçimini çektiğim videolarla sizlere aktarmaya çalışıyorum bu tarz içeriklerimden haberdar olmak için;"

  @armagandoganfree instagram sayfamı veya @armagandogan Youtube kanalımı takip edebilirsiniz. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

60 Farklı Lokasyon Drone Çekimlerim 10X Hızında

  Merhaba ben armağan sizlere 1 yıl içinde gezdiğim bölgelerden hızlı bir drone videosu hazırladım umarım beğenirsiniz videodaki içerikler Youtube kanalımda mevcut dilerseniz tek tek izleyebilirsiniz bende genelde bir yere gitmeden önce Youtube den izleyip gidiyorum benim çekimlerimdeki amaç genel olarak bölgeye bir göz atmak zaman geçtikçe daha da detaylı çekimler ve içerikler üretmeyi hedefliyorum kanalımı büyütmek için sizlerin desteğine ihtiyacım var ücretsiz olarak kanalıma abone olabilirsiniz herkese iyi seyirler saygılar sevgiler sağlıcakla kalın.  Bu Video İçerikleri Hazırlanırken  DJI Mavic Air 2S  ve Gopromax Kamera Kullanılmıştır. "Yeni yerleri keşfetmeyi çok seviyorum, özellikle doğada vakit geçirmek ateş yakmak, kamp kurmak, ve balık tutmak ruhumu tazeliyor ve bana pozitif enerji veriyor en keyif aldığım bu  hayat biçimini çektiğim videolarla sizlere aktarmaya çalışıyorum bu tarz içeriklerimden haberdar olmak için;"    @armagandogan...

Tusan Beach Resort Kuşadası

Tusan Beach Resort, Aydın   Kuşadası  Bayraklıdede bölgesinde bulunmaktadır. Bu otel denize sıfır konumda bulunmaktadır. Denize Mesafe: 0 mt. Kuşadası Merkezine Mesafe: 5 km. Adnan Menderes Havaalanına Mesafe: 60 km. Milas Havaalanına Mesafe: 110 km. Her Şey Dahil, 24 Saat Her Şey Dahil, Oda Kahvaltı konseptiyle misafirlerine hizmet vermektedir ve Denize Sıfır, Balayı Konsepti, 2 Çocuk Ücretsiz, Ücretsiz A la Carte Restoranlı, Güvenli Turizm Sertifikalı , Denizi Sığ Otel, Kum Plaj, Özel Plaj, Çocuk Dostu , Spa Merkezi, Aile Oteli özellikleri ile misafirler tarafından tam not almaktadır. Tusan Beach Resort, yapılan anket sonuçlarına göre müşterilerden 10 üzerinden 9.1 puan alarak en beğenilen oteller arasında yer aldı. Otel, Basketbol, Bilardo, Dart, Masa Tenisi, Sinema, Deniz Bisikleti, Kano, Su Kayağı, Rüzgar Sörfü, Tenis, Fitness, Su Sporları, Animasyon, Mini Club, Aerobik, Boccia, Su Topu, Badminton ile müşterilerine eğlencenin tadına varacağı bir tatil deneyimi sunmaktadır...